Banca Transilvania a atras 700 de milioane de euro de pe pieţele internaţionale
Banca Transilvania a vândut miercuri obligaţiuni de 700 de milioane de euro, printr-o nouă emisiune în care cererea din partea investitorilor a fost de peste...
La conferința EU-COFILE 2015, Banca Națională a României a făcut publică lista băncilor de importanță sistemică din România, scrie bankingnews.ro.
BNR a identificat în România 10 bănci de importanță sistemică: BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank și Bancpost.
“Identificarea băncilor de importanță sistemică face parte din procesul de convergență a sistemului bancar românesc către un sistem bancar european integrat” a declarat, la Sinaia, viceguvernatorul Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Lista băncilor pe care BNR le va salva cu orice preț, în caz de criză, dețin 72% din activele sistemului bancar. Băncile de importanță sistemică astfel identificate au un rol semnificativ în cadrul sectorului bancar românesc, deținând 72% din active, 75% din depozite și 73% din creditele acordate (la iunie 2015).
Cele 9 bănci de importanță sistemică, persoane juridice române (cea dea 10-a, ING fiind sucursală) aveau la septembrie 2015 o rată a fondurilor proprii totale de 17.3%, credite neperformante de 11.8% (ușor sub media sistemului) și o rentabilitate pozitivă.
Aceasta este o cerință obligatorie care se bazează pe o directivă europeana – Directiva 2013/36/UE, iar metodologia de calcul aparține Autorității Bancare Europene (ABE). BNR a folosit în perioada 2012-2014 o metodologie proprie, dezvoltată împreună cu Comisia Europeană și Fondul Monetar International.
BNR va publica trimestrial lista băncilor de importanță sistemică. Până la sfârșitul acestui an și apoi trimestrial, toate băncile centrale din Uniunea Europeană trebuie să facă această analiză și au obligația să publice lista băncilor de importanță sistemică o dată pe an.
Amintim că BCR este unicul acționar al BCR Chișinău, iar BRD deține 20% din acțiunile Mobiasbancă Groupe Societe Generale. O altă bancă inclusă în această listă - ING Bank - a anunțat recent că studiază posibilitatea intrării pe piața bancară din țara noastră.
Sursa date: raportul BNR.
Banca Transilvania a vândut miercuri obligaţiuni de 700 de milioane de euro, printr-o nouă emisiune în care cererea din partea investitorilor a fost de peste...
Preşedintele-director general al OTP, Sandor Csanyi, şi directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik, sunt programaţi să se întâlnească pe 17 ianuarie ...
Banca Transilvania lansează Plățile instant în euro pentru persoane fizice și companii, într-o primă etapă, anul trecut, anunțând Încasările instant în euro ...