Azi: € 18,9294 lei 0,0834 $ 17,7607 lei 0,0583

Rezultatele Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor MAIB şi dividendele propuse

Rezultatele Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor MAIB şi dividendele propuse Sursa foto: maib.md

Pe data de 22 iulie 2021, în Chişinău, MAIB a desfăşurat Adunarea Generală Anuală a Acţionarilor (AGA). Toate subiectele incluse în ordinea de zi au fost aprobate cu majoritatea de voturi, după cum urmează:

1-2. Cu privire la darea de seamă financiară anuală a băncii şi a Consiliului băncii pentru anul 2020. Acţionarii au aprobat darea de seamă financiară anuală a băncii şi a Consiliului băncii pentru anul 2020.

3. Cu privire la normativele de repartizare a profitului net al băncii pentru anul 2021. Politica de repartizare a profitului net al MAIB, care presupune că de la 30% la 50% din profitul net este plătit sub formă de dividende, a fost reconfirmată de acţionari la AGA.

4. Cu privire la modificarea Statutului băncii. Acţionarii au aprobat modificarea Statutului BC „Moldova-Agroindbank” S.A. în corespundere cu prevederile actelor legislative în vigoare şi cu noua structură organizaţională a băncii.

5. Cu privire la repartizarea profitului anual, inclusiv plata dividendelor anuale, pentru anul 2020. Acţionarii au votat şi aprobat plata dividendelor pentru 2019 şi 2020. Suma totală care urmează a fi achitată constituie 208,7 milioane MDL, câte 201,1 MDL per acţiune. În 2020, BNM a suspendat achitarea tuturor dividendelor de către băncile din Moldova, pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar în contextul crizei provocate de COVID-19. Recent, suspendarea a fost anulată, cu toate acestea plata dividendelor mai urmează a fi aprobată de BNM. Data exactă a plăţii va fi stabilită, dar ar trebui să aibă loc în următoarele trei luni.

6. Cu privire la sistemul de motivare pe termen lung a managementului superior, a managementului de mijloc şi a altor angajaţi cheie ai băncii. Acţionarii au aprobat implementarea unui Sistem de Motivare pe Termen Lung („SMTL”) a managementului superior, de mijloc şi a altor angajaţi cheie ai băncii. Conform sistemului propus, aceştia vor fi motivaţi cu acţiuni fantomă, care sunt legate de preţul acţiunilor, dar nu au drepturi de vot şi nu generează vreo modificare a capitalului.

Vytautas Plunksnis, Preşedintele Consiliului, a declarat: 

„Banca a obţinut rezultate solide în virtutea contextului dificil şi suntem recunoscători echipei de management pentru munca şi efortul colosal depus. Rezultatul AGA subliniază dorinţa acţionarilor de a duce MAIB la Nivelul Următor. Reluarea achitării dividendelor reprezintă o reconfirmare a puterii şi încrederii băncii în viitor”.

 

Giorgi Shagidze, Preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB, a menţionat:

„Suntem încântaţi că acţionarii şi-au exprimat susţinerea pentru toate chestiunile prezentate. Aş dori să le mulţumesc pentru sprijin şi încredere. Este o onoare pentru mine să conduc o bancă cu asemenea tradiţii şi un fundament atât de solid. Împreună cu echipa vom contribui la maximum la ascensiunea băncii la nivelul următor”.

Despre MAIB

MAIB este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu circa 30% din activele bancare ale ţării şi circa 35% din cota creditelor. Banca deţine o cotă de piaţă de 24,6% la creditele ipotecare. În ultimii 5 ani, MAIB a înregistrat în medie o creştere a activelor de 11,4%, o creştere a depozitelor de 11,7% şi o creştere a profitului de 8,9%. Banca deserveşte peste 20% din populaţia Moldovei şi este printre cei mai mari angajatori din ţară. MAIB este bine capitalizată, cu un raport al fondurilor proprii totale de 19,54%. În ultimii cinci ani a obţinut în medie un indicator ROE de 13,54%. MAIB este recunoscută pe scară largă pentru serviciile oferite clienţilor şi inovaţia produselor sale. Din anul 2018, cel mai mare acţionar al băncii a devenit HEIM Partners Limited, o companie înregistrată în Marea Britanie, reprezentând consorţiul internaţional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor în ţările baltice, şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Sursa: maib.md

Noutăți similare