Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Primăria municipiului Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank încep implementarea proiectului plăţilor contactless în transportul public din capitală

Primăria municipiului Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank încep implementarea proiectului plăţilor contactless în transportul public din capitală Sursa foto: maib.md

Testarea acceptării plăților contactless a început în troleibuzele și autobuzele orășenești  în cadrul primului proiect din Moldova de plăți fără numerar în transportul public

Primăria municipiului Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank au început să testeze prima soluție în Moldova care va permite călătorilor din transportul public să achite călătoria fără numerar. Terminalele de plată care acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless, sunt deja testate în parcurile de autobuze și troleibuze. Până la sfârșitul lunii martie, cele mai solicitate rute de troleibuze nr. 10, 22 și 30  și autobuze nr. 2 și 5 vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.

Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău, a menționat:

"Mă bucur că proiectul pilot privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public municipal începe la mijlocul lunii martie şi este realizat în colaborare cu compania Masterсard. Capitala trebuie să devină una digitală, inclusiv în ceea ce privește transportul public".

Precum a adăugat Primarul, la nivelul municipalității a fost creat un grup de lucru care s-a ocupat de implementarea proiectului cu privire la sistemul de taxare electronică în transportul public. "Proiectul este unul ambițios, dar tergiversat de mulți ani. La ziua de azi grupul de lucru a realizat deja mai multe scenarii, pentru a cuprinde toate categoriile de cetăţeni, inclusiv persoanele care dispun de abonament la călătoria cu transportul public sau persoanele care beneficiază de facilităţi la călătoria în transportul public", a subliniat Ion Ceban.

Pentru partenerii proiectului acesta este primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, semnat de Mastercard și Primăria municipiului Chișinău în ianuarie 2021. În perspectivă, este preconizată echiparea  transportului public inclusiv cu terminale staționare, care vor putea accepta plata pentru călătorie cu cardurile contactless și dispozitive dotate cu tehnologia NFC, fără participarea taxatorilor.

„Timp de mulți ani, Mastercard este un partener de încredere pentru mai mult de 100 de orașe din întreaga lume, contribuind la implementarea soluțiilor de plată inovatoare în care viteza, comoditatea și siguranţa sunt deosebit de importante. Și astăzi, proiectele smart city vin și în Chișinău, declară Irina Untilă, Directorul oficiului Mastercard din Moldova. — Datorită sprijinului partenerilor noștri — Primăria Municipiului Chișinău și Moldova Agroindbank — suntem încântați să lansăm prima soluție tehnologică pentru acceptarea plăților fără numerar pentru călătoriile în transportul public din capitală. Iar în următoarele săptămâni, locuitorii și oaspeții Chișinăului vor putea aprecia toate avantajele noului serviciu”.

Soluția de achitare se bazează pe tehnologia de plată contactless Mastercard. Moldova Agroindbank este banca-acceptantă a proiectului.

„Dezvoltarea infrastructurii de plăţi este una dintre prioritățile strategice ale Moldova Agroindbank. Oferind posibilitatea plății fără numerar, ne străduim să simplificăm procesul de decontare și să aducem plus de confort clienților. Suntem deosebit de încântați că MAIB este prima dintre băncile din Republica Moldova care a început implementarea plăților fără numerar şi în infrastructura de transport. Suntem încrezători că utilizarea tehnologiilor moderne de plăţi în transportul public va face deplasarea prin Chișinău mai confortabilă și sigură pentru locuitorii și oaspeții capitalei, îi va oferi orașului oportunități suplimentare pentru contabilizarea corectă a numărului de călătorii, planificarea rutelor și, în general, va contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport din Chișinău”, a subliniat Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte al Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank.

Cum se plătește călătoria în transportul public folosind un terminal?

Taxatorii vor avea terminale de plată şi vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient:

  1. Să apropiaţi cardul de plată contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului.
  2. După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card.
  3. După finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și va imprima o chitanţă cu informații despre preţul, data și ora călătoriei.

Ce carduri de plată pot fi utilizate pentru a plăti călătoria prin intermediul terminalului?

Sunt acceptate cardurile de plată contactless ale oricărei bănci din Moldova și din lume, ale diferitor sisteme de plăţi. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special - așa-numitul semn contactless. 

De asemenea, terminalul permite achitarea călătoriei cu smartphone-ul sau un alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC. De exemplu, puteți achita călătoria cu un smart watch compatibil cu Garmin Pay.

Va fi posibilă şi achitarea în numerar pentru călătoria în transportul public: după primirea plăţii de la pasager, taxatorul va apropia un card special de terminal și va emite o chitanţă.

Care este preţul călătoriei în cazul plăţii fără numerar?

Nu se percep comisioane suplimentare de la pasageri în cazul plății fără numerar pentru călătorie. Preţul rămâne neschimbat: 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul și 3 lei pentru o călătorie cu autobuzul.

Plata pentru o călătorie poate fi încasată accidental de două ori?

Nu, terminalul procesează câte o singură plată, emite un semnal sonor, imprimă chitanţa, după care se blochează. Pentru a se efectua o altă plată de pe același card taxatorul trebuie să inițieze din nou plata.

Cât de sigure sunt plăţile contactless?

Plățile contactless sunt unele dintre cele mai sigure metode de plată. În timpul tranzacției, informațiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase.

Despre Mastercard 

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăților. Misiunea noastră este să dezvoltăm și să fortificăm o economie digitală, care oferă priorități tuturor și oriunde, prin intermediul tranzacțiilor sigure, simple și accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date și rețele sigure, parteneriatele și energiile noastre, oferim soluții și inovații care să ajute oamenii, instituțiile financiare, guvernele și afacerile să-și realizeze potențialul său maxim. Cultura noastră și tot ceea ce facem în interiorul companiei și în afara ei, sunt determinate în funcție de coeficientul de decență (decency quotient, DQ). Gestionăm afaceri în peste 210 țări și teritorii și creăm o lume durabilă care oferă oportunități neprețuite pentru toată lumea. www.mastercard.com  

Despre Moldova Agroindbank

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. MAIB este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor de plată. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În anul 2020 MAIB a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” de renumitele şi prestigioasele publicaţii  “Finance Central Europe” şi “Global Finance”, de asemenea fiind şi deţinătoarea titlului ”Best Digital Bank Moldova” 2020 și 2021, conform clasamentului Global Banking and Finance Review.

Sursa: maib.md

Noutăți similare