Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024
Lu: € 19,0208 lei 0,0075 $ 17,6380 lei 0,0069

Comerțbank continuă creditarea prin programele partenerilor internaționali ai Moldovei

Comerțbank continuă creditarea prin programele partenerilor internaționali ai Moldovei Sursa foto:

COMERȚBANK oferă acces la liniile de credit ale platformelor strategice pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial: proiectul îmbunătățirii competitivității (PAC-II), proiectul Livada Moldovei, un program al Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), programul de restructurare a sectorului vitivinicol (Filiera Vinului), și altele. Ca parte a acestor programe și proiecte, în primele 9 luni ale lui 2016 Comerțbank a acordat clienților săi împrumuturi în valoare totală de 15 milioane de lei, iar pentru întreg anul trecut - 27,7 milioane de lei.

În calitate de organizație-partener financiar al Proiectului de îmbunătățire a competitivității (PAC-II), finanțat de Banca Mondială, Comerțbank alocă împrumuturi cu dobânzi atractive, întreprinderilor orientate spre export ale sectorului real al economiei naționale și partenerilor acestora. Linia de credit PAC este orientate spre întreprinderile de producție a produselor agricole și alimentare, textile, îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și a furnizorilor de materii prime, materiale și resurse pentru industria de prelucrare și cea ușoară. Clienții care primesc un credit din această linie au posibilitatea de a nu plăti TVA-ul. PAC-II va dura până în 2018, bugetul fiind – $45 mln. Comerțbank oferă împrumuturi în cadrul proiectului PAC-II, în mărime de până la 500 de mii de euro, timp de până la 5 ani, cu perioada de grație a creditului până la 3 ani. Creditele sunt disponibile în euro din cadrul PAC-II și euro, dolari SUA și lei din cadrul PAC-I. Din 2015 Comerțbank a furnizat în cadrul PAC împrumuturi în valoare totală de 20 de milioane de lei.

Din 2012, când Comerțbank a încheiat un parteneriat cu Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). În baza resurselor fondului banca a acordat proiectelor investiționale și de afaceri ale clienților săi, credite în valoare totală de circa 7 milioane de lei. Majoritatea acestor proiecte au fost orientate spre achiziționarea de material săditor pentru plantațiile de culturi perene, materiale si echipamente pentru depozite frigorifice, precum și utilaje de economisire a resurselor energetice. În acest ultim caz, o parte semnificativă a proiectelor de investiții sunt puse în aplicare de tineri fermieri și includ o componentă de grant.

Producătorilor de fructe, nuci, fructe de pădure și struguri de masă, precum și întreprinderilor din industriile conexe Comerțbank oferă condiții favorabile de creditare pe linia proiectului Livada Moldovei. Creditele în euro sunt disponibile până la 10 de ani, cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Finanțarea proiectului Livada Moldovei în sumă de 120 de milioane de euro este realizată de Banca Europeană de Investiții. Accesul la aceste fonduri este obținut prin intermediul a patru bănci din Republica Moldova selectate pe bază de concurs. Comerțbank – este unul dintre ele. Banca a devenit membru al proiectului în luna iulie a acestui an.

În programul Filiera Vinului, Comerțbank participă de la începutul anului 2016. Beneficiarii programului – viticultorii, vinificatori și partenerii lor din industriile conexe – împrumuturile pentru modernizarea bazei agro-industriale sunt alocate timp de 10 ani, cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Creditele pot fi furnizate atât în euro, cât și în lei moldovenești (surse regenerabile). Suma minimă a împrumutului - 25 de mii de euro (sau echivalentul în moneda națională), maxim - 5 milioane de euro. Programul de finanțare Filiera Vinului este implementat de Banca Europeană de Investiții. Dezvoltarea efectivă a debitorilor de fonduri în cadrul programului a început în 2012 și se va încheia la sfârșitul lui 2017.

Comerțbank – o bancă comercială universală, cu o istorie de 25 de ani. Banca oferă o gamă completă de servicii financiare și produse high-tech pentru persoane fizice și juridice. Partenerii-clienții strategici ai băncii au fost întotdeauna și rămân întreprinderile mici și mijlocii. Comerțbank este una dintre cele 4 bănci din Moldova, care colaborează strâns cu instituțiile financiare internaționale. Activele Comerțbank la 30 iunie 2016 au constituit 1.080 mln lei. Capitalul autorizat s-a ridicat la 147 mln lei. Capitalul normativ total aproximativ 262 mln, iar portofoliul de credite al băncii s-a ridicat la circa 436,5 mln lei. Portofoliul de depozite al băncii a constituit circa 695.9 mln lei. Raportul actual de lichiditate constituie 58,83% (standard ≥20%) - în întregul sistem de 44,83% (la 31.05.2016).

Noutăți similare