Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

BNM amendează Comerțbank cu 1,7 milioane lei, iar conducerea băncii – cu 551 mii lei

BNM amendează Comerțbank cu 1,7 milioane lei, iar conducerea băncii – cu 551 mii lei Sursa foto: facebook.com/ComertbankMoldova

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis aplicarea sancțiunii cu amendă față de Comerțbank și față de membrii Comitetului de conducere ai băncii, aflați în funcție în perioada supusă controlului, în sumă de 1.700.000 lei și, respectiv, în sumă de 551.602 lei.

De asemenea, s-a decis aplicarea sancțiunii sub formă de avertisment față de membrii Consiliului Comerțbank, aflați în funcție în perioada supusă controlului, anunță un comunicat de presă al BNM.

Decizia a fost luată ca rezultat al controlului complex pe teren efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare, actelor normative ale BNM și Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

În special, banca nu a respectat unele cerințe ale legislației cu privire la componența consiliului, prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, concentrarea riscurilor (expunerile), efectuarea tranzacțiilor cu persoanele afiliate băncii, sistemele de control intern, cadrul de administrare etc.

Conform informației publicate pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei, amenzi au primit:

  • Serghei Cartașov, președintele Comitetului de conducere – 244 mii lei;
  • Alexandru Radu, prim-vicepreședintele Comitetului de conducere – 146 mii lei;
  • Sergiu Nicolaev, vicepreședintele Comitetului de conducere – 160 mii lei.

Avertisment din partea BNM au primit membrii Consiliului băncii: Petr Skovorodko, Iurii Blinov, Constantin Movilă.

Banca activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare. Totodată, abaterile stabilite nu au dus la depășirea limitelor prudențiale și nu reprezintă un risc major asupra stabilității financiare.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare