Azi: € 19,0242 lei 0,0890 $ 17,8816 lei 0,0636

Testarea aplicației mobile Moldindconbank – avantaje și dezavantaje

Testarea aplicației mobile Moldindconbank – avantaje și dezavantaje Sursa foto: micb.md

După cum am promis în articolul precedent, în care am testat Web Bankingul celor de la Moldindconbank, revin cu un review al aplicației mobile al băncii.

Sincer să fiu, am destule rezerve față de serviciile bancare oferite de pe telefon. Mai mult din cauza că nu sunt permanent în mișcare, aproape tot timpul am lângă mine un laptop de pe care pot efectua practic orice operațiune de care am nevoie. Chestii super mega urgente tot rareori am, dar totuși.

Dețin un modest iPhone SE, astfel toate testele și informațiile (screenshot-urile) de mai jos sunt de pe acest telefon, făcut de urmașii lui Steve Jobs.

Este util să menționez că aplicația MICB este a doua mea tentativă de a încerca utilizarea serviciilor bancare prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil. Prima încercare a fost nu demult cu o altă bancă din Moldova și s-a terminat în momentul în care am sunat la banca respectivă și mi s-a spus că trebuie să mă deplasez la filiala băncii pentru a mă abona la Mobile banking. După acel apel am renunțat.

  

La Moldindconbank nu este nevoie de abonări, este destul să aveți un card emis pe numele Dvs. și aplicația MICB downloadată pe telefon. În secunda următoare puteți efectua un număr destul de mare de operațiuni.

Am deschis aplicația, am introdus datele de logare (aceleași de la Web banking) după care aplicația cere crearea unui cod de acces din 5 cifre (un fel de PIN cod). Identificarea are loc printr-o parolă de unică folosință care se trimite prin SMS. După 2 minute aveam acces la aplicație și banii de pe card, tocmai 5 lei :)

   

Ecranul principal are informația despre sold, meniul cu toate opțiunile se deschide cu o singură atingere, iar cele mai importante 4 direcții sunt situate în partea de jos a ecranului – Conturi, Plăți și P2P, Cash by Code și Cashin by code.

  

Am suplinit contul cu câțiva lei și iată că sunt gata pentru teste.

Pe scurt, prin intermediul aplicației mobile MICB am reușit:

  1. să achit factura curentă pentru internet (Starnet);
  2. să suplinesc contul pentru serviciile de telefonie mobilă (Orange);
  3. să transfer instant bani către un alt card de al meu emis de o altă bancă din Moldova;
  4. să transfer fără comision bani către un alt card Moldindconbank;
  5. să alimentez cardul meu MICB la bancomat, fără a avea cardul propriu zis la mine;
  6. retrag bani de la bancomat printr-o simplă scanare a unui cod din aplicație, iarăși fără cardul propriu zis;
  7. să localizez cel mai apropiat bancomat MICB pentru a efectua operațiunile necesare;
  8. să mă loghez de fiecare dată cu amprenta digitală.

În continuare am să descriu fiecare operațiune detailat.

Achitarea facturii pentru internet și TV (Starnet)

Mergem la meniul Plăți și transferuri, apoi selectăm Servicii de telecomunicații –> Starnet. Dacă nu dorim să parcurgem toată lista – aplicația oferă posibilitatea de căutare furnizori după denumire. Introducem ID-ul personal, suma pe care vreau să o achit. Aici a trebuit să caut factura prin mail ca să aflu suma, probabil se cere un connection cu Starnet care în funcție de ID să arate suma datorată sau însuși factura. Am confirmat informațiile și atât, plata a fost efectuată, fără comision.

  

  

Suplinirea contului de telefon mobil Orange

Este nevoie doar de numărul de telefon pe care vreți să depuneți bani. În câteva secunde banii ajung la destinație. Comod iarăși, pentru cei care au copii, rude sau bunici care uneori rămân fără bani pe contul de telefon mobil și acesta trebuie rapid suplinit. Această opțiune este foarte utilă și în cazurile când sunteți peste hotare, în roaming, și aveți nevoie urgent să supliniți contul pentru a beneficia de roaming în continuare.

  

Transfer către un alt card MasterCard, emis de o altă bancă din Moldova

Am făcut această operațiune în review-ul precedent din Web banking, acum am repetat-o din aplicație. Din meniul Plăți și transferuri, alegem opțiunea Transferuri pe carduri/conturi, apoi Transfer pe MasterCard străin. Introducem cele 14 cifre ale cardului destinatar, suma pe care dorim să o transferăm, numele și prenumele destinatarului. Confirmăm operațiunea după care vedem toate detaliile, inclusiv comisionul.

  

  

Transferul s-a efectuat imediat, fapt confirmat de SMS-urile de la ambele bănci – 11:17 ora expedierii și momentul când bani au intrat în cont.

 

Foarte utilă opțiune atunci când de exemplu sunteți peste hotare și trebuie să transmiteți rapid careva bani membrilor familiei, rudelor sau prietenilor care au un card bancar valabil.

Alimentarea contului de card fără cardul propriu zis direct la bancomat

Într-o bună zi am avut nevoie să transfer niște bani către o persoană terță, care de asemenea avea card la Moldindconbank. Problema este că nu aveam suficienți bani pe card, aveam numerar. Atunci am mers la cel mai apropiat bancomat (pe care l-am găsit cu ajutorul aplicației, funcția Localizare geografică) pentru a suplini contul.

Puteam utiliza metoda simplă de cash-in prin introducerea cardului în bancomat, dar am ales să testez opțiunea nouă din aplicație – Cash-in by code. Din meniul de jos am selectat Cash in by Code, aplicația îmi oferă codul de bare pe care trebuie să-l “arăt” bancomatului. Mă apropii de bancomat, selectez opțiunea Mobile Cash, apropii codul de bare din aplicație sau print screen al acesteia, introduc bancnotele și în secunda următoare banii erau pe contul de card, iar cardul era în continuare în buzunar.

  

  

Transfer către un alt card Moldindconbank

Acum trebuia rapid să transfer persoanei respective banii. Am ales opțiunea Transfer pe card Moldindconbank, introdus datele cardului (14 cifre), suma și atât. În câteva clipe, fără comision am transferat banii către o altă persoană, client Moldindconbank.

  

Cashout fără card

De asemenea cu ajutorul aplicației se poate “da comandă” de numerar la bancomat. De exemplu, dacă ați uitat cardul acasă – problema se poate rezolva ușor din aplicație.

Selectăm Cash by code, alegem suma și valuta. În rezultat, aplicația ne oferă un cod de bare. Acest cod de bare îl puteți transfera unui prieten, de exemplu, dacă vreți să-i transferați mijloace bănești. Personal am mers la bancomat, am selectat Mobile cash de la ecran, am scanat codul de pe telefon și imediat am primit cei 100 de lei comandați. Cardul era în buzunar, mai exact, pe tastatura bancomatului.

  

Logarea cu amprenta digitală

Aceasta arată în felul următor și te scutește de introducerea de fiecare dată a codului (format din 5 cifre).

Aplicația MICB mai are și alte funcționalități, care pot fi de ajutor / utile:

  • stabilirea limitelor zilnice/lunare de utilizare a cardului;
  • gestionarea notificărilor SMS;
  • blocarea/deblocarea cardului;
  • generarea parolelor de unică folosință;
  • istoria tranzacțiilor în timp real ș.a.

Avantajele aplicației mobile de la Moldindconbank:

  1. comod de utilizat (user friendly);
  2. este accesibilă 24/7 (poți achita sau face operațiuni la orice oră în orice zi a săptămânii);
  3. logare ușoară, doar cu amprenta digitală;
  4. oferă acces la servicii inovative (cash-in fără card, sau cash-out fără card bancar);
  5. economisește timp, bani și nervi;
  6. este gratuită.

Neajunsuri (pentru mine personal):

  1. lipsa Moldova Gaz în aplicație mobilă, a trebuit să achit factura prin Web Banking. Sunt zeci de furnizori introduși în aplicație, iar furnizorul cu zeci sau sute de mii de clienți – nu-i;
  2. lipsa sincronizării facturilor (cazul Starnet la mine) adică atunci când eu am pierdut factura furnizorului sau nu știu exact ce sumă trebuie să achit – aplicația nu mă ajută la identificarea facturii sau sumei, așa cum se face în Web Banking;
  3. lipsa transferurilor pe bază de IBAN.

Concluzie

Aplicația MICB m-a surprins plăcut, chiar am savurat funcționalitățile oferite și simplitatea prin care se folosește, iar în cazul transferului urgent pe care trebuia să-l fac, aplicația m-a salvat. Dacă ar trebui să o caracterizez printr-un singur cuvânt, acesta ar fi - WOW.

Recunosc, Moldindconbank nu este banca mea de bază, am carduri și la alte 2-3 bănci pe care le utilizez pentru anumite situații, dar dacă Dvs. primiți salariul pe card MICB sau achitați activ cu cardul în magazine si online, atunci această aplicație vă poate economisi o grămadă de timp, bani și nervi.

Aplicația MICB o puteți descărca gratuit din Apple Store și Google Play.

Autor: Sergiu Tabarcea.

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare

Maibank – de 5 ani mereu cu tine

În urmă cu cinci ani, pe 13 mai 2018, maib a lansat aplicația maibank pentru a îmbunătăți experiența clienților și a oferi oportunitatea de a face banking oriunde și oricând...