Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Termenul de vânzare a acțiunilor Moldova Agroindbank a fost prelungit cu 180 de zile

Termenul de vânzare a acțiunilor Moldova Agroindbank a fost prelungit cu 180 de zile Sursa foto: maib.md

Termenul de vânzare publică a celor 40% acţiuni ale celei mai mari instituţii financiare din ţară – „Moldova Agroindbank” (MAIB), care expiră pe 26 iunie, a fost prelungit cu încă 180 de zile, anunță agenția Infotag.

Conform agenţiei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a luat o decizie în acest sens la propunerea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Anterior, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat că investitorii străini, cărora regulatorul este dispus să le permită să cumpere acţiunile din emisiunea suplimentară a MAIB, ai decis să aştepte răspunsul la sesizarea deputaţilor din Parlamentul RM depusă la Curtea Constituţională referitor la „constituţionalitatea mai multor articole din legea cu privire la banca naţională”. Este vorba de hotărârile BNM referitoare la „ireversibilitatea blocării vânzărilor de acţiuni”.

MAIB a scos mai demult la vânzare două pachete de acţiuni din emisiunea suplimentară, realizată la indicaţia CNPF şi BNM, în schimbul acţiunilor lichidate ale unor acţionari netransparenţi. BNM a declarat că aceştia au acţionat concentrat. Primul pachet include 36.605 acţiuni, la preţul de 1064 lei per acţiune, iar al doilea pachet – 389.760 acţiuni, la preţul de 1054 lei per acţiune.

Solicitaţi de reporterul agenţiei Infotag, participanţii profesionişti ai pieţei susţin că legislaţia RM stabileşte clar dreptul emitentului de acţiuni de a decide ce să facă mai departe cu ele, dacă nu au fost vândute după 90 de zile. O variantă posibilă de soluţionare a problemei ar fi răscumpărarea acţiunilor cu reducerea ulterioară a capitalului social al băncii.

În acest caz, apare întrebarea cu privire la „prețul de răscumpărare” a acțiunilor: la prețul nominal, prețul de piață sau la un preț corect. Experții consideră că în acest sens emitentul trebuie să ia decizia singur. Cu toate acestea, în cazul MAIB este puțin probabil că emitentul va avea permisiunea să răscumpere acțiunile la valoarea nominală sau la prețul de piață. O astfel de variantă ar însemna că acționarii aproape că își vor dubla cota în capitalul băncii, fără a cheltui bani.

De asemenea, experții consideră că până la data de 26 decembrie 2017 banca va avea investitori străini, care vor achiziționa aceste active atractive la un preț suficient de scăzut. Prețul celor 40% acțiuni este de trei ori mai mic decât valoarea contabilă a unei acțiuni, care constituie aproximativ 3,3 mii lei.

Sursa: infotag.md

Noutăți similare