Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Suma Chakrabarti a primit încă un mandat de 4 ani pentru șefia BERD

Suma Chakrabarti a primit încă un mandat de 4 ani pentru șefia BERD Sursa foto: ebrd.com

Britanicul Suma Chakrabarti a fost desemnat săptămâna trecută pentru al doilea mandat de patru ani în funcția de președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), post pentru care a concurat și fostul guvernator al Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, informează Agerpres cu referire la Reuters.

Chakrabarti, care a obținut aproximativ 90% din voturile acționarilor prezenți la reuniunea anuală a BERD, a declarat că instituția trebuie să își mențină prezența în Rusia, unde a suspendat acordarea de noi împrumuturi după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei ca urmare a crizei din Ucraina.

"Vom avea nevoie întotdeauna de o prezență acolo pentru că Rusia este o țară importantă pentru noi. Trebuie să ne păstrăm legăturile cu sectorul privat din Rusia, cu administrația din Rusia precum și să discutăm despre o gamă largă de aspecte care depășesc acordarea de noi credite", a spus Suma Chakrabarti, 57 de ani, fost funcționar de rang înalt.

Înființată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piață și a democrației în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deținută de 64 de state și două instituții interguvernamentale (Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții).

În ultimii ani, BERD și-a extins aria de operațiuni pentru a include Mongolia, Turcia, Marocul, Egiptul, Tunisia și Iordania. În plus, sub mandatul lui Suma Chakrabarti, BERD a început să investească în țări din zona euro afectate de criză datoriilor precum Grecia și Cipru și de asemenea a lansat un plan destinat ajutării țărilor afectate de criza refugiaților.

În prezent, BERD investește aproximativ nouă miliarde de euro pe an în 36 de țări începând din Maroc și până în Mongolia.

Într-un interviu acordat înaintea reconfirmării, Chakrabarti a declarat că va recomanda boardului oprirea expansiunii rapide a băncii din ultimii ani în favoarea unui accent sporit pe investițiilor verzi și cooperării cu alte bănci de dezvoltare, cum este noua Bancă Asiatică pentru Investiții în Infrastructura (AIIB).

Sursa: agerpres.ro

Noutăți similare