Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704
Mâine: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Statul a cumpărat 41% din acțiunile MAIB, urmează revânzarea către un consorțiu internațional de investitori

Statul a cumpărat 41% din acțiunile MAIB, urmează revânzarea către un consorțiu internațional de investitori Sursa foto: maib.md

Agenția Proprietății Publice (APP) a cumpărat, la 18 iulie, la Bursa de Valori a Moldovei 2 pachete de acțiuni ale Moldova Agroindbank (MAIB) în valoare de 450 milioane de lei pe care ulterior le va scoate la licitație. Statul a cumpărat cele 41,09% din acțiunile MAIB, la preț de 1.054 și 1.056 lei acțiunea, arată date ale Bursei de Valori a Moldovei (BVM), informează Moldpres.

BVM estimează valoarea tranzacției la circa 27 milioane de dolari SUA. În total au fost tranzacționate 426.365 acțiuni noi emise de bancă după ce hârtiile de valoare deținute de un grup de acționari, care au fost anulate pe motiv că au acționat concertat, nu s-a reușit a fi înstrăinate în termenele stabilite. Acționarii respectivi au achiziționat o cotă substanţială în capitalul social al băncii fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale a Moldovei.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice va expune la vânzare pe piața reglementată, prin intermediul licitației cu strigare, ca pachet unic, acțiunile nou emise de banca de importanță sistemică Moldova Agroindbank. Vor fi oferite condiții egale de participare la licitație, atât potențialului achizitor, semnatar al antecontractului, cât și altor potențiali achizitori calificați.

Agenția Proprietății Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat, la 22 iunie, cu Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un antecontract de vânzare a 41,09% din acțiunile noi emise de Moldova Agroindbank.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a apreciat acordul semnat drept „unul important”.

„Intenția noastră este să ducem la bun sfârșit procesul de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. Cu acționari mari, acționari de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcția de intermediere financiară. Asta înseamnă că ele trebuie să acorde credite pentru creșterea și modernizarea economică”, a spus ministrul.

Guvernul a permis, în ședința din 20 iunie, Agenţiei Proprietăţii Publice să intre în posesia a 41,09% din acţiunile MAIB, care în viitor ar putea fi cumpărate de un consorţiu de investitori, format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi două fonduri de investiţii - AB Invalda INVL (Lituania) şi Horizon Capital (SUA).

Sursa: moldpres.md / moldse.md

Noutăți similare