Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Societe Generale raportează profituri sub așteptări datorită unui litigiu de $1 miliard în Libia

Societe Generale raportează profituri sub așteptări datorită unui litigiu de $1 miliard în Libia Sursa foto: Reiters / Charles Platiau

Societe Generale a raportat o scădere cu 19% a profitului trimestrial, după ce a majorat provizioanele pentru rezolvarea litigiilor, aceasta fiind nevoită să plătească 963 de milioane de euro (1,05 miliarde de dolari) pentru soluţionarea disputei cu Fondul Suveran de Investiţii al Libiei (LIA) şi evitarea unui proces, scrie economica.net cu referire la Bloomberg şi Reuters. 

SocGen a informat recent că a semnat un acord confidenţial cu Fondul Suveran de Investiţii al Libiei privind disputa lor legată de tranzacţii efectuate în perioada 2007-2009.

"Ţinând cont de majorarea semnificativă a provizioanelor pentru litigii în primul trimestru din 2017, evaluate la 350 de milioane de euro, impactul acestei înţelegeri asupra profitului net anual este acoperit total începând din primul trimestru din 2017”, se arată într-un comunicat al băncii franceze.

Un purtător de cuvânt al SocGen din Paris a anunţat că banca va plăti 963 de milioane de euro, ca parte a soluţionării problemei din Libia.

În primele 3 luni din acest an, profitul net a scăzut la 747 milioane de euro, de la 924 milioane de euro în perioada similară din 2016, sub estimarea analiştilor, de 975 de milioane de euro. În perioada ianuarie-martie 2017, veniturile au urcat cu 4,8%, la 6,5 miliarde de euro, depăşind previziunile analiştilor, de 6,38 miliarde de euro. Majorarea veniturilor a fost sprijinită de activităţile de retail din afara Franţei, de serviciile financiare către companii şi de rezultatele solide de la divizia de investiţii. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 2,6% în primul trimestru din 2017, la 4,2 miliarde de euro, în timp ce profitul la divizia de consumer-banking din Franţa a scăzut cu 1,3%, la 2,06 miliarde de euro, în linie cu estimările analiştilor.

Societe Generale a dezminţit că ar fi dat mită Fondului Suveran de Investiţii al Libiei, apreciind că plăţile de 58 de milioane de dolari adresate unui prieten de familie al fostului lider libanez Moummar Gaddafi urmăreau să ajute banca "să se descurce pe piaţa libiană dificilă şi nefamiliară".

Plăţile către compania Leinada, deţinută de Walid Giahmi, au fost efectuate „pentru servicii introductive, informații privind conjunctura pieţei şi servicii complementare”, se arată în documentele prezentate de SocGen la Curtea de Justiţie din Londra, unde a fost depusă plângerea înaintată de Fondul Suveran de Investiţii al Libiei împotriva creditorului francez.

LIA susţine că banca franceză a dat mită pentru a câştiga contracte de investiţii în perioada 2007 - 2009. Conform documentelor depuse la Londra, Fondul Suveran de Investiţii al Libiei susţine că în urma tranzacţiilor SocGen s-au înregistrat pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 145.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, servicii financiare şi asigurări, respectiv corporate & investment banking, private banking, administrare de active şi servicii pentru investitori.

Sursa: economica.net

Noutăți similare