Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Sergiu Cioclea: „Avem o profitabilitate a băncilor îngreunată, fiindcă ele constituie rezerve pentru pierderi de credite”

Sergiu Cioclea: „Avem o profitabilitate a băncilor îngreunată, fiindcă ele constituie rezerve pentru pierderi de credite” Sursa foto: parlament.md

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea a prezentat în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe din 21 septembrie 2016 situația din sectorul bancar. El a atras atenția asupra înrăutățirii portofoliului de credite, care va avea un impact asupra profitului băncilor, mai ales la finele acestui an, scrie Agora.md.

„Se înregistrează o înrăutățire a calității activelor din sistemul bancar. Acum agenții economici au probleme, înregistrează arierate. Stocul total al creditelor neperformante pe sistem a trecut de la 8,4% în 2014 și 9,9% în 2015 la peste 16% în ziua de astăzi”, a declarat Cioclea în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe.

Totuși el consideră că această pondere nu este una enormă, iar anterior au existat și ponderi mai mari a creditelor problematice.

„Proveniența acestor credite neperformante este variată. În primul rând este vorba de mari întreprinderi care sunt în situație de faliment. Ele au ajuns cu 100 % de recunoaștere a pierderilor și constituirea rezervelor în bănci. Altele sunt întârzieri mai mari de 30 sau 60 de zile. Ele tot încep să creeze elemente de alertă și parțial să fie aprovizionate. Aș spune că este un ansamblu, odată ce economia nu crește apar probleme la nivelul deservirii creditelor. Totuși, dacă s-ar fi dat credite bune în fiecare lună, stocul de credite cu probleme s-ar fi micșorat în raport cu creditele noi. Acum avem un efect de foarfece: pe de o parte apar problemele, când lumea nu poate rambursa, iar pe de altă parte nu dai credite noi și stocul se micșorează, iar procentul crește. Astfel, trebuie să găsim pozițiile unei creșteri economice deoarece ei vor ajuta și clienții să rezolve problemele și va permite acordarea de credite noi sănătoase”, consideră Guvernatorul BNM.

El remarcă faptul că aceste credite au fost absorbite datorită faptului că suficiența capitalului a ajuns la 27% în acest an.

„Lichiditățile sunt foarte mari. Dacă luăm partea de active lichide față de totalul activelor băncilor, acestea constituie aproape 45%. Acest lucru nu este sănătos, dar este securizant pentru deponenți”, susține Sergiu Cioclea.

„Una din problemele creditării este că o mare parte din activele băncilor au fost plasate în valori mobiliare de stat, care au fost foarte rentabile. Eu sper că voi sparge acest cerc vicios. Acum e invers, avem o profitabilitate a băncilor îngreunată, fiindcă ele constituie rezerve pentru pierderi de credite. Cred că sfârșitul de an nu va fi așa de frumos ca primele luni, deoarece noi am fost foarte duri cu băncile ca ele să recunoască riscurile acolo unde sunt și să aprovizioneze cu rezerve ca să nu avem surprize. Aceste rezerve vor scoate mult din profitabilitatea băncilor, ba mai mult unele poate chiar vor arăta chiar și un indicator negativ”, remarcă Guvernatorul BNM.

Vedeți în continuare imagini video (începând cu minutul 19) cu prezentarea Guvernatorului BNM. Sursa imagini: privesc.eu.

Sursa: agora.md / privesc.eu

Noutăți similare