Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Recapitalizarea preventivă a Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza necesită 5 miliarde de euro

Recapitalizarea preventivă a Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza necesită 5 miliarde de euro Sursa foto: italiasalva.it

Italia vrea să aloce 5 miliarde de euro pentru a salva 2 bănci regionale care se confruntă cu probleme, scrie capital.ro cu referire la Financial Times.

Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza sunt văzute ca fiind următoarea problemă a Italiei, după Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume.

Salvarea Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza, care încă necesită aprobarea autorităţilor de reglementare, va fi "o recapitalizare preventivă", susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Acesta este un mecanism care permite statelor membre ale zonei euro să injecteze bani în bănci fără a fi acuzate că încalcă reglementările privind ajutoarele de stat.

Italia este deja în negocieri cu Bruxelles-ul privind utilizarea aceluiaşi mecanism pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena, evaluată la 8,8 miliarde de euro.

Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza au de câţiva ani probleme cu lichidităţile şi capitalul, pe fondul acuzaţiilor de gestionare incorectă. Cele 2 bănci au fost preluate anul trecut de "Atlas", fondul înfiinţat de instituţiile financiare italiene pentru sprijinirea băncilor cu probleme. Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza au în continuare probleme cu depozitele şi nivelul capitalului, susţin sursele. Acestea adaugă că a fost solicitată aprobarea BCE pentru începerea procedurilor de recapitalizare pentru cele 2 bănci, pentru aproximativ 5 miliarde de euro.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Sursa: capital.ro

Noutăți similare