Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Raportul Kroll II ar putea fi prezentat Băncii Naționale a Moldovei pînă la sfârșitul lunii mai

Raportul Kroll II ar putea fi prezentat Băncii Naționale a Moldovei pînă la sfârșitul lunii mai Sursa foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto

Cel de-al doilea raport al companiei „Kroll”, privind furtul din sistemul bancar moldovenesc, ar putea fi prezentat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) până la sfârșitul lunii mai. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului în cadrul unei conferințe de presă online, scrie Unimedia.

Potrivit lui Andrian Candu, cel de-al doilea raport al companiei Kroll cuprinde „localizarea și arestarea activelor de peste hotare”.

Astfel, publicarea documentului înainte de timp ar putea prejudicia procedura de recuperare a activelor.

„Trebuie să înțelegem că, dacă raportul Kroll I a fost într-o fază de documentare, raportul II prevede clar identificarea beneficiarilor și activelor. Kroll-ul spune în felul următor - este foarte important ca să fie sincronizat momentul în care se dă raportul Kroll II și, eventual, publicat raportul Kroll II, cu momentul în care sunt arestate activele. Să nu creăm așa o situație că noi facem public Raportul Kroll II, fără să ne asigurăm, fără să punem sechestru pe active, iar astfel, activele să dispară în alte jurisdicții, să fie vândute sau să nu avem posibilitatea să le recuperăm”, spune Andrian Candu.

Totodată, președintele Parlamentului spune că ar putea avea o discuție cu reprezentanții companiei Kroll la sfârșitul martie pe marginea acestui subiect.

„Personal, nu am avut o discuție cu echipa Kroll. L-am rugat pe dl guvernator, în măsura în care este posibil, legal și procedural să am o discuție. Am înțeles că aș putea avea la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie o discuție cu seniorii-investigatori din echipa Kroll. Să știm dacă putem sau nu publica raportul și în același timp să avem siguranța că activele localizate în afara țării sunt sechestrate, iar procedurile de recuperare a banilor sunt începute. Aș vrea foarte mult în situația în care vor avea la dispoziție raportul Kroll II, să-l public ca pe primul, dar asta să nu prejudicieze întreaga procedură de recuperare a activelor”, a adăugat Andrian Candu.

Sursa: unimedia.info

Noutăți similare