Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Legea privind reabilitarea şi rezoluţia băncilor – una din cele 7 legi asumate de către Guvern în fața Parlamentului

Legea privind reabilitarea şi rezoluţia băncilor – una din cele 7 legi asumate de către Guvern în fața Parlamentului Sursa foto: bnm.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a menționat că documentul este foarte important, în contextul recentelor evenimente din sistemul financiar-bancar din țara noastră. Legea a fost elaborată ținându-se cont de recomandările experților Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM) și are drept scop implementarea directivei UE 2014/59/EU privind redresarea şi rezoluţia băncilor, ce ţine de managementul crizelor în instituţiile financiare, anunță Agenția Infomarket.

Șeful BNM a subliniat că legea prevede diferite instrumente noi pentru intervenție operativă și eficientă și rezolvarea dificultăților cu care se confruntă băncile, pentru neadmiterea transferarea cheltuielilor unei posibile restructurări și lichidări a acestora asupra bugetului public național. Noile instrumente de intervenție a statului sunt necesare, în special pentru prevenirea incapacității de plată a băncilor și, dacă acest lucru se va întâmpla, pentru diminuarea consecințelor.

Pregătirea pentru redresarea băncii sau posibila aplicare a instrumentului de rezoluție urmează să fie realizate prin elaborarea de către bancă a planurilor de redresare, pe de o parte, și elaborare de către BNM a planului de rezoluţie, pe de altă parte. Legea include elementele principale care trebuie să fie reflectate în planurile de reabilitare și redresare a băncilor.

Planurile de reabilitare și redresare vor fi elaborate în cooperare strânsă dintre BNM și bănci, în scopul creării mecanismelor viabile pentru asigurarea schimbărilor din bănci sau lichidarea acestora cu impact minim asupra sistemului financiar și resurselor de stat.

Legea prevede intervenția timpurile – o serie de măsuri care pot fi aprobate de BNM față de bancă ce încalcă sau poate încălca cerințele normative ale activității bancare. Aceste măsuri țin de demersuri față de bănci pentru schimbarea conducerii, implementarea angajamentelor prevăzute de planul de restabilire, elaborare a planurilor negocierilor de restructurare a datoriei, introducerea schimbărilor în strategiile de afaceri, structura juridică sau operațională a băncii.

Ținând cont de principiul proporționalității, proiectul de lege îi dă posibilitate BNM să numească unul sau mai mulți administratori provizorii pentru schimbarea situației din bancă.

Documentul mai prevede crearea fondului pentru redresarea băncilor, al cărui mărime trebuie să fie, către sfârșitul anului 2024, de 1% din volumul garantării depozitelor bancare. Acești bani vor fi folosiți numai cu acordul BNM, conform Infomarket.

Sursa: infomarket.md

Noutăți similare