Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Italia este tot mai aproape de o criză bancară – 8 bănci se află într-o situație dificilă, inclusiv Veneto Banca

Italia este tot mai aproape de o criză bancară – 8 bănci se află într-o situație dificilă, inclusiv Veneto Banca Sursa foto: economist.com / Jon Berkeley

Hârtiile de valoare ale băncilor italiene și-au reluat căderea astăzi, 28 noiembrie 2016, cu o săptămână înainte de referendumul ce vizează reforma constituțională. Referendum, în urma căruia actualul premier Matteo Renzi ar putea suferi înfrângere, după care ar putea urma și demisia legislativului, scrie finanz.ru.

Acțiunile băncii Monte dei Paschi di Siena, cea mai problematică bancă din Italia, care se scufundă în credite neperformante, au scăzut cu 17%. Hârtiile de valoare ale Banco Popolare s-au ieftinit cu 3% și se tranzacționau la un preț minim istoric. UniCredit aduce investitorilor pierderi de 2,5% de la începutul sesiunii, menținând valori minime de la începutul lunii iulie.

Indexul băncilor italiene la bursa de la Milano a ajuns la minimumul din luna iulie și a majorat pierderile de la începutul anului pînă la 51%.

Referendumul va avea loc duminică, 4 decembrie 2016 – cetățenii vor trebui să decidă dacă vor acorda împuterniciri suplimentare prim-ministrului, care printre altele îi vor permite să dea startul recapitalăzirii băncilor problematice. Cea mai problematică bancă - Monte dei Paschi di Siena, o treime din creditele căreia sunt neperformante.

După Monte dei Paschi di Siena se pot prăbuși încă 7 instituții financiare - Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche și CariFerrara, a anunțat Financial Times, făcând referire la participanții pieței și la oficialii italieni.

Băncile italiene dețin în portofolii credite nefavorabile în valoare de 360 miliarde de euro, iar activele acestora totalizează 225 miliarde de euro. Situația este înrăutățită și de faptul că timp de 8 ani are loc o stagnare economică și ieșirea capitalului din țară.

Textul orginal - finanz.ru.

Sursa: finanz.ru

Noutăți similare