Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Fuziunea dintre Banco Popolare şi Banca Popolare di Milano a fost aprobată de acţionarii celor 2 bănci

Fuziunea dintre Banco Popolare şi Banca Popolare di Milano a fost aprobată de acţionarii celor 2 bănci Sursa foto: Reuters / Flavio Lo Scalzo

Fuziunea dintre Banco Popolare şi Banca Popolare di Milano (BPM) a fost aprobată de acţionarii celor două bănci cooperatiste, marcând primul pas în procesul de consolidare a sectorului bancar din Italia, solicitat de autorităţile de reglementare, investitori şi premierul Matteo Renzi. În urma fuziunii, va rezulta al treilea grup bancar italian (după UniCredit şi Intesa Sanpaolo), cu active de aproximativ 171 miliarde de euro şi o capitalizare de piaţă de aproximativ 5,7 miliarde de euro, scrie capital.ro.

Sinergiile rezultate în urma fuziunii se ridică la 290 milioane de euro, iar veniturile suplimentare la 75 de milioane de euro pe an, au anunţat cele 2 bănci. Noua entitate va avea peste 25.000 de angajaţi, patru milioane de clienţi şi două sedii centrale, la Milano şi Verona, 2.467 sucursale şi o cotă de piaţă de 8,2%.

Guvernul italian a sprijinit semnificativ fuziunea, deoarece va crea o bancă mai puternică şi care va sprijini redresarea economiei prin acordarea de împrumuturi companiilor, într-o perioadă în care finanţarea investiţiilor este crucială pentru stimularea creşterii.

Fuziunile bancare ar putea restabili încrederea investitorilor în sistemul financiar italian. Anul acesta, acţiunile băncilor italiene au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Milano, din cauza poverii reprezentate de portofoliile lor de credite neperformante, estimate la aproximativ 360 de miliarde de euro (396 de miliarde de dolari).

Entitatea combinată - Banco BPM - va fi condusă de Giuseppe Castagna, actualul director general al Popolare di Milano, în timp ce conducătorul Banco Popolare, Pier Francesco Saviotti va fi preşedintele Comitetului executiv.

Este cea mai mare fuziune bancară din Italia, de când Monte Paschi a achiziţionat Banca Antonveneta SpA în 2007.

Sursa: capital.ro

Noutăți similare