Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Clasamentul eficienței bancare pentru trimestrul I (2016): MAIB, Moldindconbank și Mobiasbancă ocupă podiumul

Clasamentul eficienței bancare pentru trimestrul I (2016): MAIB, Moldindconbank și Mobiasbancă ocupă podiumul Sursa foto: evm.md

Agenția de Rating și Estimare Estimator-VM SRL a publicat clasamentul eficienței bancare pentru trimestrul I al anului curent. Clasamentul eficienței băncilor comerciale din Republica Moldova este elaborat în baza datelor financiare dezvăluite public. Metodologia aplicată la elaborarea acestui top este fixată pe 5 indicatori de eficiență - venituri totale, venit net, ROE, ROS și rotația activelor.

Astfel, conform analizei efectuate de experții agenției Estimator-VM, prima poziție e ocupată de către Moldova Agroindbank, acumulând 2,277 puncte. MAIB a ocupat această poziție și în clasamentul precedent, elaborat pentru datele anului 2015.

Pe locul secund se situează Moldindconbank, cu un punctaj în mărime de 1,478. Poziția MICB la fel a rămas neschimbată față de sfârșitul anului precedent.

Poziția a 3-a este ocupată de către Mobiasbancă – Groupe Societe Generale, care a acumulat un punctaj în mărime de 1,251. Mobiasbancă a reușit să urce pe “podium”, devansând astfel Victoriabank în comparație cu clasamentul precedent, în care Victoriabank împărțea pozițiile 2-3 cu Moldindconbank (acumulând același punctaj).

La capitolul venituri totale conduce Moldova Agroindbank, urmată la mică distanță de Moldindconbank, iar pe poziția cu numărul 3 se află Victoriabank.

Cel mai mare venit net (profit) în primul trimestru l-au înregistrat MAIB, Moldindconbank și Victoriabank.

Dacă să privim la indicele ROE (return on equity), liderii sunt Moldova Agroindbank (6,12%), Mobiasbancă Groupe Societe Generale (5,03%) și Moldindconbank (3,87%). ROE = Venit net / Capital acționar mediu * 100%.

Cele mai mare indice ROS (Return on sales) se atestă la Comerțbank (34,03%), BCR Chișinău (34,02%), și Moldova Agroindbank (32,5%). ROS = Venit net / Venituri totale * 100%.

Cea mai bună performanță în ceea ce privește rotația activelor se observă la EuroCreditBank (0,038 ori), Moldindconbank (0,035 ori), FinComBank (0,035 ori) și ProCredit Bank (0,035 ori). Rotația activelor = Venituri totale / Active totale medii.

Vedeți în continuare informații detaliate privind clasamentul eficienței bancare elaborat de Agenția de Rating și Estimare Estimator-VM SRL.

Sursa: evm.md

Noutăți similare

Victoriabank a achiziționat BCR Chișinău

Victoriabank a achiziționat azi BCR Chișinău și marchează astfel o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală cumpără integral o altă instituție bancară din Moldova ...