Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482

BERD va închide 5 din cele 7 birouri ale sale din Rusia

BERD va închide 5 din cele 7 birouri ale sale din Rusia Sursa foto: AFP / Ozan Kose / sputniknews.com

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va închide, anul viitor, 5 dintre cele 7 birouri ale sale din Rusia, pe măsură ce instituţia financiară continuă să îşi reducă operaţiunile în această ţară, ca urmare a sancţiunilor occidentale adoptate după anexarea peninsulei Crimeea, scrie bursa.ro cu referire la Reuters și Agerpres.

Faptul că, exceptând birourile din Moscova şi Sankt Petersburg, vor fi închise toate celelalte birouri BERD din Rusia este o dovadă a impactului sancţiunilor occidentale asupra operaţiunilor derulate de BERD în ţara care timp de mai mulţi ani a fost cea mai mare şi mai profitabilă piaţă a sa.

Mai multe surse din interiorul BERD au declarat pentru Reuters că aceste restructurări erau avute în vedere de mai mult timp. Recent, un purtător de cuvânt de la BERD a confirmat, în mod oficial, că a fost luată o decizie.

"Vom închide 5 birouri regionale mai mici din Ekaterinburg, Krasnoyarsk, Rostov-pe-Don, Vladivostok şi Samara la finalul primului trimestru din 2018", a declarat directorul de comunicare de la BERD, Jonathan Charles.

Chiar dacă decizia scoate în evidenţă răcirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, principalul acţionar al BERD, închiderea acestor birouri va afecta un număr redus de angajaţi ai băncii. Înaintea crizei din Ucraina, BERD avea aproximativ 160 de angajaţi la cele 7 birouri din Rusia, care atunci gestionau proiecte în valoare de peste 5 miliarde de euro, de la uzine pentru construcţia de automobile la participaţii în mai multe companii şi bănci. În ultimii ani însă, operaţiunile BERD în Rusia s-au redus la gestionarea portofoliului existent, astfel că jumătate dintre angajaţii BERD din Rusia fie au fost mutaţi în altă parte fie au plecat de la BERD.

"Regret profund că BERD a pierdut Rusia, cea mai mare şi mai profitabilă piaţă a sa. Este, de asemenea, trist că banca nu îşi mai poate asigura mandatul de a ajuta transformarea Rusiei", a declarat reprezentantul Rusiei la BERD, Denis Morozov.

BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia.

În luna mai a acestui an, Moscova a acuzat BERD că a devenit un instrument al politicii externe occidentale, după ce consiliul guvernatorilor BERD a decis să refuze solicitările care vizau reluarea operaţiunilor în Rusia. BERD are în continuare un portofoliu de investiţii în Rusia în valoare de aproximativ trei miliarde de euro, portofoliu pe care continuă să îl reducă pe măsură ce firmele îşi rambursează creditele către BERD, iar banca continuă să îşi vândă participaţiile pe care le deţine la companiile din Rusia.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare