Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Banca Mondială a dat startul procesului de selecție a unui nou Președinte

Banca Mondială a dat startul procesului de selecție a unui nou Președinte Sursa foto: financialexpress.com / Reuters

Preşedintele Băncii Mondiale, americanul Jim Yong Kim, al cărui mandat expiră în data de 30 iunie 2017, a depus recent în mod oficial cererea pentru un al doilea mandat de 5 ani, în timp ce consiliul director al instituţiei financiare internaţionale a promis că va avea loc un proces de selecţie „deschis, bazat pe merit şi transparent”, informează economica.net cu referire la AFP.

După un prim mandat de 5 ani, Jim Yong Kim, în vârstă de 56 de ani, a informat boardul Băncii Mondiale că este interesat de un al doilea mandat, a informat instituţia financiară într-un comunicat de presă. Înştiinţarea boardului marchează debutul procesului de selecţie al unui nou preşedinte, iar Banca Mondială a subliniat că va urma criteriile adoptate în 2012, când a fost numit Jim Yong Kim la şefia acest instituţii financiare.

Procesul de desemnare care va permite unui număr de 3 candidaţi să fie înscrişi pe lista scurtă ar urma să înceapă la 25 august şi se va încheia în data de 14 septembrie, iar evaluarea candidaţilor ar urma să dureze de la două până la trei săptămâni, conform Băncii Mondiale.

Jim Yong Kim se bucură deja de sprijinul SUA, cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale.

“SUA sprijină în totalitate preşedinţia lui Jim Yong Kim la Banca Mondială, inclusiv măsurile pe care le-a adoptat pentru a pune la punct reforme importante”, a informat un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane.

Potrivit unui acord tacit care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, americanii au fost numiţi la conducerea Băncii Mondiale, în timp ce postul de preşedinte al FMI a fost ocupat de un european. Însă această tradiţie riscă să fie contestată de ţările emergente care vor o reprezentare mai mare. În 2012, Jim Yong Kim a fost concurat de un candidat din Nigeria, ministrul de Finanţe, Ngozi Okonjo-Iweala.

Sursa: economica.net

Noutăți similare