Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

11 ani în urmă grupul Erste a cumpărat BCR, pentru care a plătit la licitație 3,75 miliarde de euro

11 ani în urmă grupul Erste a cumpărat BCR, pentru care a plătit la licitație 3,75 miliarde de euro Sursa foto: romania-insider.com

Pe 20 decembrie 2005, într-o zi de marţi, la ora 19:13, ministrul finanţelor de atunci, Sebastian Vlădescu, a anunţat câştigătorul privatizării BCR, cea mai mare bancă din România, una dintre licitaţiile cele mai disputate, scrie Ziarul Financiar.

Grupul austriac Erste a oferit 3,751 miliarde de euro pentru 61,88% din BCR (7,65 euro pentru o acţiune), evaluând întreaga bancă la 6,063 mld. euro, de 6 ori activele nete, cel mai mare multiplicator plătit vreodată pentru o bancă de asemenea dimensiuni.

BCR avea active de 8 miliarde de euro, cu o cotă de piaţă de 25% şi cu un profit de 200 milioane euro.

Vlădescu nu a spus cât au oferit portughezii de la Millennium Bcp, cei care şi-au disputat BCR-ul în finală cu Erste. În prima rundă, Erste oferise 3,2 mld. euro pentru pachetul de acţiuni scos la vânzare, iar după informaţiile Ziarului Financiar de atunci, portughezii au oferit 3-3,1 miliarde de euro. Oricum, portughezii au recunoscut atunci, în acea zi din decembrie 2005, că Erste a oferit mai mult.

Cum arată cele trei grupuri bancare după 11 ani?

Nimeni nu s-a gândit ce drame bancare vor urma odată cu venirea crizei, fiind nevoie de intervenţia statelor pentru a salva multe grupuri financiare naţionale.

Millennium Bcp, cea mai mare bancă din Portugalia, a ajuns în noiembrie pe mâna chinezilor, grupul Fosun cumpărând 16,7% din bancă pentru 175 milioane euro într-o majorare de capital necesară echilibrării solvabilităţii. Fosun a ajuns cel mai mare acţionar, având posibilitatea să-şi majoreze participaţia până la 30%. Al doilea acţionar al băncii este un grup din Angola, aparţinând celei mai bogate femei din Africa.

La nouă luni din 2016, Millennium Bcp raportase un profit de numai 67,9 milioane euro, la active bancare de 73 miliarde de euro.

Criza a spulberat toate visurile portughezilor de a-şi înfige steagul în Europa de Est şi Turcia, o zonă care ar fi trebuit să le aducă extinderea, având în vedere că în Portugalia nu mai aveau loc de creştere. Din România au plecat în 2013, după investiţii de aproape 300 milioane de euro, într-o bancă locală, construită de la zero în perioada de boom, cu toate costurile mari de atunci. Portughezii au vândut operaţiunile grupului ungar OTP pentru 39 milioane de euro, plus rambursarea unei linii de finanţare de 150 milioane euro.

„Noi facem acest pas cu tristeţe (de ieşire din România), dar suntem obligaţi de Comisia Europeană (ca parte a ajutorului de salvare primit în criză)“, au menţionat portughezii.

Pe bursă, Millennium Bcp a ajuns acum la o capitalizare de 929 milioane de euro, faţă de 8 miliarde de. euro acum 11 ani.

Erste, al doilea grup din Europa Centrală şi de Est, după UniCredit, a traversat criza mai bine, beneficiind şi de un ajutor din partea statului austriac. După ce a plătit acel preţ pentru BCR, cumpărând între timp şi participaţiile de la patru SIF-uri pentru câteva sute de milioane de euro, Erste s-a trezit în plină criză cu BCR într-o poziţie financiară vulnerabilă şi cu credite neperformante care au ajuns la o treime, ameninţând serios nu numai operaţiunile din România, ci şi cele din Austria. Banca Naţională a Austriei a cerut grupului Erste chiar să-şi reducă expunerea pe România.

Cu cuţitul la gât, din 2012 au urmat trei ani de restructurare la sânge, cu un ceh american, Tomas Spurny, în poziţia de CEO, timp în care BCR şi-a curăţat bilanţul în ritm accelerat, asumându-şi marcarea pierderilor. De la finalul lui 2015 şi din 2016, banca a început să reintre pe profit.

După nouă luni din 2016, BCR a raportat un câştig net de 266 milioane de euro (1,14 milairde RON) la active bancare de 14,3 miliarde de euro (64 miliarde RON).

Conform Topului ZF 100 cele mai valoroase companii din România, apărut pe 24 noiembrie, valoarea BCR se ridică la 1,9 miliarde de euro.

Erste Bank a ajuns la active de 201 miliarde de euro la finalul trimestrului III, raportând un profit de 1,17 miliarde de euro. Capitalizarea bursieră a Erste la zi este de 11,4 miliarde de euro.

În 2005, conform strategiei de privatizare, BCR trebuia să se vândă celui care dădea cel mai mare preţ, indiferent cine era el. Noroc că a fost Erste, scrie Ziarul Financiar.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare