Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Leul moldovenesc: există viață după 30?

Viața merge înainte indiferent de cursul valutar. Întrebare e, cum de trăit? Cum de stabilizat cursul leului moldovenesc? Cine se face vinovat de deprecierea leului? Cum de satisfăcut cererea valutei străine? La aceste și la multe alte întrebări, sursele mass media încearcă să dea un răspuns, în formă de puzzle, care trebuie pus cap la cap pentru a obține o imagine cît de cît mai clară și integrală.

Pe data de 17.02.2015 au fost afișate cele mai mari rate la punctele de schimb valutar, pe care eu personal le țin minte, și mi-am pus întrebarea (de fapt cred că nu numai eu), există viață după 30?

Când am văzut cursul oficial pentru data de 18.02 (care era de 24.02 MDL/EUR) înregistrând o creștere cu 1.65 lei față de ziua precedentă, sau 7.38% și pentru dolarul american 20.99 MDL/USD care a crescut cu 1.40 sau cu 7.15%, eram sigur că cursul comercial la EUR la vânzare o să fie peste 30 MDL.

Însă pe data de 18 februarie când era afișat cursul comercial am observat că cel mai înalt curs la vânzare era de 26.50 MDL, adică a scăzut cu aproape 3 lei față de cel mai înalt curs din data de 17 februarie.

Sigur că această descreștere calmează într-o oarecare măsură, dar nu pe mult timp. Este vădit faptul că în așa situație de ”panică” pe piață, este foarte greu să controlezi emoțiile și mai ales să nu dai vina pe cineva (instituții sau persoane concrete) cum aceasta se face în sursele mass media în special pe rețelele de socializare. Eu personal consider că în așa situații de ”turbulență pe piață” trebuie de consolidat forțele și de aplicat toate pârghiile posibile pentru ameliorarea situației.

De fapt regulatorul (Banca Națională) deja a început să întreprindă măsuri, precum urmează:

- Pe data de 29 ianuarie 2015 în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Băncii Naționale s-a luat decizia de a majora rata de bază de la 6.5 până la 8.5 la sută anual;

- Totodată, în cadrul aceleiași ședințe s-a luat decizia de a majora norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă pentru perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 februarie 2015 – 7 martie 2015- cu 2.0 puncte procentuale şi de a stabili în mărime de 16.0 la sută din baza de calcul, iar începând cu 8 martie 2015 – 7 aprilie 2015- cu 2.0 puncte procentuale şi va fi stabilit în mărime de 18.0 la sută din baza de calcul;

- Pe data de 17 februarie 2015 în cadrul ședinței extraordinare al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale s-a luat decizia de a majora rata de bază cu 5 puncte procentuale, de la 8.5 la 13.5 la sută. Cea mai înaltă rată de bază pe parcursul ultimilor 7 ani.

- De asemenea, Banca Națională a Moldovei a făcut intervenții pe piața valutară, în primele 15 zile ale luni februarie, BNM a vândut pe piața locală suma de 87 milioane USD. (sursa: bnm.md).

Dar acum voi încerca popular să explic ce înseamnă și la ce va duce fiecare măsură întreprinsă de Banca Națională:

1. Majorarea ratei de bază va duce la majorarea ratelor dobânzilor la credite și depozite.

Majorarea ratelor la credite va crea dificultăți la achitarea lor mai ales la companiile mari cu grad de îndatorare mare, care va deveni și mai mare. În același timp și pentru bănci va fi mai greu, deoarece soldul creditelor expirate va crește, respectiv indicatorul suficienței capitalului ponderat la risc va fi afectat. În unele surse mass media am citit că cu majorarea ratei la credite putem uita de proiecte investiționale, fapt cu care nu prea sunt de acord, deoarece există resurse acordate de către instituții internaționale sub formă de (subvenții, granturi, etc).

În teorie majorarea ratelor la credite poate să diminueze volumul creditelor acordate și poate duce la diminuarea masei monetare aflate în circulație (M0).

Însă, majorarea ratelor la depozite va încuraja economisirea în moneda națională, ceea ce va diminua presiunile de depreciere a leului moldovenesc. Aici deja va începe concurența pentru pasivele băncii, deoarece ratele dobânzilor la băncile mici vor fi practic aceleași ca și la cele mari.

2. Majorarea normei a rezervelor obligatorii va impune băncile să rețină mai mulți bani în conturile sale ceea ce va diminua cantitatea masei monetare aflate în circulație (M0) și va tempera presiunile asupra leului moldovenesc.

3. Intervenții pe piața valutară. După cum a menționat guvernatorul Băncii Naționale la una din conferințele sale de presă ”pentru a acoperi gaura de 1 miliard e nevoie de altul”. Cu alte cuvinte, vânzarea valutei pe piața locală contribuie modest la creșterea leului.

Crește cursul – cresc prețurile

Acest fenomen nu s-a lăsat mult de așteptat, o reacție promptă au avut medicamentele, care s-au scumpit în mediu cu 5 la sută. La fel se scumpesc și carburanții în mediu cu 1 leu/litru, despre aceasta comunică Agenția Națională a Reglementării în Energetică (ANRE) că deja au fost anunțați despre aceasta de un șir de operatori de pe piața petrolieră.

Bineînțeles că aceasta va duce la scumpirea în lanț a bunurilor și serviciilor. La fel sursele mass media deja scriu ca multe magazine de electrocasnice au fost închise ieri pentru revizuirea prețurilor, reprezentații unor magazine chiar au confirmat că prețurile vor crește de la 70 la sută – 300 la sută. După părerea mea personală aceasta va ”ucide” piața electrocasnicilor cel puțin pe jumătate de an.

Ceea ce ține de produsele lactate situația e aceeași, majorările prețurilor sunt cu până la 5 la sută, unul dintre factori fiind și majorarea ratelor la credite (menționat mai sus), creșterea prețului la materiile prime și altele.

Prețurile cresc – salariile rămân aceleași

În lumina acestor scumpiri, oamenii vor deveni mai calculați și mai precauți la cheltuieli din simplu motiv că salariile rămân la același nivel, respectiv, scade puterea de cumpărare a consumatorului.

Ca rezultat al scăderii puterii de cumpărare se va micșora consumul intern și respectiv importul de bunuri (cum era menționat mai sus), astfel se va egala balanța comercială și respectiv va duce la stabilizare a dinamicii cursului de schimb al monedei naționale. În momentul când va fi stabilizat cursul valutar prețurile nu se vor da înapoi. Dar salariile vor rămâne aceleași…

Sigur că piața are nevoie de noutăți bune. Alegerea prim-ministrului și instituirea noului guvern va fi indirect o noutate bună pentru piață. Chiar recent la noutăți se spunea că: ”prăbușirea leului moldovenesc este cauzată și de tergiversarea instituirii guvernului.” – așa o manipulare psihologică.

Din aceasta rezultă că imediat după instituirea guvernului cursul leului va reveni cam la 21 mdl/eur și 19 mdl/usd și oamenii vor spune ”ce curs bun deja avem”, aceasta va fi cam din seria:  < спасибо партии за то, что летом ходим без пальто! >.

Banca Națională promite în continuare să întreprindă măsuri de sterilizare a leului moldovenesc și colaborare cu noul guvern în scopul ameliorării situației în țară, dar oamenii de rând speră că totul o să fie bine! Eu cred că principalul e să fim sănătoși în rest totul va fi! Dar cum va fi?!...